Europeiska nätverket möttes i Florens

Publicerat den
31/10/2024

Florens gick från storm till solsken under årets Europeiska nätverksdagar, möjligen en hommage till arrangörerna och de gäster som detta år fått förmånen att besöka världsarvet ”Historic centre of Florence” inskrivet redan 1982. Temat för året var "Challenges and Synergies for World Heritage in Europe" allt nedkokat till diskussionen kring huruvida det europeiska nätverket ska gå från just ett nätverk till en formaliserad organisation – en fråga som väcktes under förra mötet 2023 i Tyskland.

European Network of World Heritage Associations möttes i Florens

Självklart finns många fördelar med en mer kraftfull organisation, men frågorna var många kring såväl finansiering som medlemskap då flera Europeiska länder saknas  i nätverket. På plats i Florens fanns dock representanter från Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Belgien, Italien, Spanien, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Island, Norge och Sverige. Diskussionen landade i att fortsätta undersöka möjligheterna, men inget beslut om verkställande.

Den Nordiska delegationen; Einar Á.E. Sæmundsen, Island, Liv Astrid Sverdrup, Norge och Anna-Karin Ferm, Sverige

Även den kommande Europeiska konferensen för site managers, som Spanien tagit initiativ till diskuterades. Planen är att sjösätta den i april 2025 vid världsarvet Alhambra, men många – även arrangörerna – insåg att tiden kanske är allt för knapp vilket fick till följd att alternativa tider också diskuterades såsom november 2025.

En stor behållning av Florenskonferensen var den föreläsning som Peter DeBrine bjöd på under temat ”Tourism and World Heritage”. Viktiga punkter som hållbar besöksnäring, hur viktigt det är att få in besöksnäringsfrågor i förvaltningsplanerna och förbereda oss – i alla fall vi som bor i norr – på att besöksnäringen kommer att öka i vår del av världen i takt med klimatförändringarna. Coolcation är inte bara ett coolt begrepp utan en verklighet inom en snar framtid. Hur förbereder vi oss för det?

Här nedan några punkter på vad som kan vara bra att tänkapå.

·       Besöksnäringsstrategi i Förvaltningsplanerna

·       Besöksnäring som verktyg för att visa världsarvet (VMAST)

·       Fostra hållbarhet - i Danmark fri museientré om du cyklar

·       Fokusera på kvalitet och värde

·       Hur får vi besökarna att förstå UOV?

·       Använd mobilen. ALLA tittar och söker i mobilen

·       Var får besökarna en sammanhållen info om världsarven?

·       Samarbeta världsarv emellan

·       Alla besökare planerar sina besök. Hur kan vi underlätta?

Som vanligt gavs också möjlighet att se en del av världsarvet, denna gång med guidade turer vid Santa Maria Novella, MuseoNovencento, Palazzo Medici Riccardo samt San Miniato al Monte. Dessutom bjöds teaterföreställningen ”I PUPI – in site specific” i det fd klostret Chiostro diSanta Maria degli Angeli - under bar stjärnhimmel.

2025 års nätverksträff sker i Ljubljana,Slovenien