ViS Årsmöteskonferens 2025

Det är andra gången som ViS arrangerar en årsmöteskonferens i Riksantikvarieämbetets lokaler. Dag 1 inleddes med att Riksantikvarie Susanne Thedéen hälsade alla välkomna. Susanne berättade om världsarvens uppdrag, bland annat om att vara föredömliga i sitt arbete, men informerade samtidigt om att ämbetet inte äskat speciella verksamhetsmedel från Regeringen till de 15 världsarv som Sverige har att förvalta. Medel kommer dock att kunna sökas via Länsstyrelsernas 7:2-anslag – förutsatt att budgeten går igenom.
Emma Rydnér, samordnare på världsarvet Södra Ölandsodlingslandkap, tog oss därefter med på en resa genom världsarvssverige och betonade de många nationella och internationella uppdrag som genomförts och värdet av att se världsarven i en vidare kontext – den kontext som kopplar till Världsarvskonventionen. Därefter var det dags för varje samordnare att berätta om status och utmaningar på respektive världsarv.
Förutom samordnarna fanns många andra intresserade representanter på plats bland annat från Svenska Unescorådet, Regeringskansliet, Naturvårdsverket, Kulturutskottet och så klart Riksantikvarieämbetet. Det är otroligt värdefullt för ViS att få berätta och informera om vad som händer och sker ute i landet och vi hoppas att den informationen också var värdefull i det arbetet som bedrivs bland gästerna.
Fyllda av information var det därefter dags för ett samtal om världsarven med sikte på framtiden – en hållbar världsarvsförvaltning. ElenaPeverada, samordnare vid världsarvet Örlogsstaden Karlskrona höll i samtalet och samtalsgästerna var Susanne Thedéen, RAÄ, Maria Wilenius, Generalsekreterare vid Svenska Unescorådet, Johan Kuylenstierna, Generaldirektör vid Naturvårdsverket samt Louise Thunström, Kulturutskottet (S)med världsarv som sakområde.

Samtalet blev bra och alla har ett genuint intresse av att lyfta världsarven, samtidigt som organiseringen kring ansvars- och förvaltningsdelen försvårar finansiering då ingen riktigt har eller får medel till världsarv i sin budget. Ett stort problem som försvårar att ta frågan vidare. Dock var det otroligt fint att se och höra den samsyn som finns kring värdet av världsarven – som ju är Sveriges och världens mest unika och värdefulla natur-och kulturarv.
Att diskussionen måste fortsätta var alla överens om, men hur och med vilken strategi vi går framåt fick inget riktigt gehör. Men en snar träff igen ligger på planeringsbordet.
Dag 2 genomfördes ViS årsmöte. En ny styrelse valdes:
- Anna-Karin Ferm, ordförande (Hälsingegårdar)
- Camilla Lugnet, v. ordförande (Grimeton)
- Sara Holmgren, kassör (Laponia)
- Hans Lundenmark, sekreterare (Tanum)
- Emma Rydnér, ledamot (Södra Ölands odlingslandskap)
- Christina Staberg, ledamot (Falun)
- Magnus Reuterdahl, ledamot (Birka & Hovgården och SFV:s förvaltning av världsarv)
Till den Nordiska styrelsen i Nordic World Heritage Association valdes:
- Anna-Karin Ferm (Hälsingegårdar)
- Emma Rydnér (Södra Ölands odlingslandskap)
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och kommande verksamhetsplan samt budget antogs.
Årsmöteskonferensen avslutades med information kring Unescos World Heritage Regional Action Plan (2024-2031)som presenterades av Elene Negussie, RAÄ.