Nyhetsbrev april 2024
Hej alla!
Skärtorsdag och påsken i antågande. Vill rikta ett stort tack till svenska Unescorådet för otroligt bra dagar häromveckan när den nationella konceptkonferensen genomfördes i Stockholm och till alla som medverkade både på scenen och i publiken. Sammanfattning och bilder hittar ni här: Svenska Unescorådets nationella konferens gav mersmak « Svenska Unescorådet Under konferensen föreläste bl.a Susanne Andersson, vd för Visit Sweden. Hon tipsar nu om en workshop i april. För intresserade är länken här: Swedish Workshop 2024 i Södertälje (visitsweden.com) // Nätverksträffen i Tanum står nu för dörren. En jättefint program ligger på bordet. Ska bli så kul att ses. Önskar er alla en riktigt fin och lugn påsk! /Anna-Karin
Struves meridianbåge
Struves meridianbåge har haft ett distansmöte inom Struve Geodetic Arc Coordinating Committe med deltagande från samtliga av de åtta länderna som samverkan kan ske med (Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina och Moldavien). Riktlinjerna för kommitténs arbete har uppdaterats och en gemensam förvaltningsplan håller på att tas fram. Sverige är ordförandeland 2022–2024 och det stora mötet under perioden kommer att hållas i Luleå 24–25 september 2024 med Lantmäteriet som arrangör och Riksantikvarieämbetet är medarrangör.
Södra Öland
Södra Öland. En ny broschyr håller på att tas fram där över 80 företag och föreningar som på ett eller annat sätt lyfter Södra Ölands odlingslandskap presenterar sina verksamheter. Broschyren heter ”Upplev världsarvet”.
Grimeton
Vid Grimeton fortsätter arbetet med Hållbar platsutveckling om än i mindre skala då inga externa medel finns för arbetet. Inom Guide 3 håller stiftelsens offentliga förvaltare på att utreda hur de ska organisera sig för ett bättre världsarvsarvbete och inom Guide 4 driver verksamheten på hur detta ska ske med lokalbefolkningen. Utöver det mer strategiska arbetet, där en inledande träff hållits och idéer börjat formuleras, så gör vi en gemensam satsning i vår med ”Påsk på Grimeton” (Påsk på Grimeton).
Karlskrona
Karlskrona. Genomförandet av olika insatser enligt årets handlingsplan är i full gång och över 70 olika insatser/processer planeras. Förankringen av den nya förvaltningsplanen är en gemensamt prioriterad åtgärd, och i samband med detta planeras olika föreläsningar för anställda inom olika organisationer som ingår i världsarvsrådet. SAAB Kockums har bl.a. genomfört en utbildning för nyanställda där världsarvet Örlogsstaden Karlskrona hade ett pass som fick gott betyg. Nu planerar de att lyfta detta som ett exempel för andra näringslivsaktörer. // Representanter från världsarvet har varit på nätverksmöte i Milano för att utbyta tankar och bygga samverkan. Detta tack vare projektet Innovation Hubs for Tech Art and Business (T-A-B) som Blue Science Park driver. Fokus på dialogen var hur världsarvet, konst och ny teknik kan hjälpa till med medborgardialog och samhällsutveckling.
Höga Kusten
Naturum Höga Kusten öppnar för säsongen 1:a maj och har öppet alla dagar till och med 6:e oktober. Här kan man lära sig mer om landhöjningen och hur den påverkat landskapet. Det finns även utställning om områdets natur på land och i havet. Årets tillfälliga utställning handlar om invasiva arter. Naturum ordnar även guidningar, föreläsningar och andra aktiviteter.
Laponia
Naturum Laponia laddar för 10-årsjubileum under året med evenemang som belyser världsarvets natur och kultur. Vi hoppas att detta blir ett tillfälle för besökare att lära sig mer om Laponia, samtidigt som vi firar 10 år av engagemang för att främja förståelse och uppskattning av detta unika kulturlandskap. Mer information kommer, men klart är bland annat att författaren Elin-Anna Labba kommer och delar med sig från sin senaste roman i ett boksamtal, renskötare emeritus Bertil Pittja ska tala om Laponias historia samt betydelse, men också sagostund, pyssel och filmvisning. Boka in 26 juni i almanackan! Vi välkomnar besökare till en dag fylld med informativa och roliga aktiviteter.
RAÄ tipsar om Kulturarv i skolan 3 juni 15.15-16.00 som kommer att handla om Medborgarforskning, AI och skolan. Hur skapar man intressant innehåll för högstadieelever? Vi pratar med Emma Backelin, museipedagog på Vitlycke museum om hur de jobbar med skolan och samtidigt hjälper forskningen med tolkning av Hällristningar. Eleverna får tillgång till bilder av hällristningar som de sedan ska sätta beskrivande etiketter på. Syftet är att samla underlag för AI att träna på så att verktyget lär sig identifiera och kategorisera hällristningar. Anmälan till seminariet sker på www.raa.se/skola-och-kulturarv