Nyhetsbrev november 2024
Höga Kustens och Kvarkens skärgårds gemensamma samrådsgrupp träffas två gånger per år och i slutet av september var träffen i Höga Kusten. Samrådsgruppen besökte bland annat Trysunda, Ulvön och Skuleskogens nationalpark. I samrådsgruppen finns representanter från kommuner och regionala myndigheter från världsarvsområdet i både Sverige och Finland. I samband med arbetet med världsarvets gemensamma förvaltningsplan gjordes en översyn av samrådsgruppens sammansättning och arbetssätt. Detta var gruppensförsta möte i den nya konstellationen.
Vad är det som gör Södra Öland till ett världsarv, så unikt och viktigt för mänskligheten att det ska tas om hand för all framtid? Det har eleverna i årskurs fem i Mörbylånga kommun undersökt tillsammans med Capellagården, både i klassrummet, under en guidad busstur i vårt världsarv och på en workshop på Capella. I oktober genomfördes workshopen på temat hantverkets betydelse för odlingslandskapet och livet i byarna. Vi slöjdade och skapade framtida jordbruksmaskiner som belyser det unika i vårt världsarv: det positiva samspelet mellan människa, djur och natur.
I Gammelstads kyrkstad kommer det under höstlovet att ske flera olika aktiviteter för barn som anordnas på Visitor Cente. Fri skapandeverkstad i utställningen, sagostund med lagom läskiga spökhistorier, besök av kyrkstadens maskot Musilda och lykttändning på Kyrktorget med hemgjorda lyktor som barnen skapat underveckan.
Struves meridianbåge har haft möte 24–25 september 2024 i Luleå i Struve GeodeticArc Coordinating Committee. Sverige har varit ordförandeland i kommittén 2022–2024, som handhar frågor av gemensam karaktär för alla tio stater som ingår i världsarvet. Sedan snart tre år förs bara kontakt med åtta av dem och representanter för samtliga dessa deltog på mötet i Luleå (Sverige,Norge, Finland, Estland (endast distans), Lettland, Litauen, Ukraina (endast distans) och Moldavien). Första mötesdagen belyste förvaltningsåtgärder i de olika länderna och diskussioner fördes bl.a. om gemensamma förvaltningsfrågor och olika sätt att synliggöra världsarvet. Att nämna från Lettland är att de tagit fram en snygg liten film om Struves meridianbåge och från Finland att Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors haft en föreläsningsserie om Struves meridianbåge. Mötet konkluderades i nio antagna resolutioner. Sedan ägnades en heldag åt att besöka tre mätpunkter i Tornedalen, varav två på den finska sidan av älven. Det gjordes även ett besök på Tornedalens museum i Torneå.
Under hösten har Tanums hällristningar haft fint besök i form av USA:s ambassadör Erik Ramanathan. Världsarvets 30-årsfirande har fortsatt med världsarvslektioner för alla elever i Tanum, från förskoleklass till årskurs 9, samt ett tidigt födelsedagsfirande med föreläsning och tårta. En skola i Tanum deltog även i Karlskronas fina initiativ "Mitt världsarv är ditt". Vår nya förvaltningsplan har skickats till tryck och finns även att ladda ner här: https://www.tanumworldheritage.se/forvaltningsplan/
Under hösten har Skogskyrkogården firat 30 år som världsarv och det har gett ett stort ökat intresse. Aktiviteterna har bland annat varit annonser på stadsinformationstavlor runt om i Stockholm, fotoutställning i Kungsträdgården, Skogskyrkogårdens dag 7 september samt extra visningar av världsarvet under september. Det ökade intresset har märkts bland annat då alla extra visningar varit slutsålda och Visitor Center har haft fler besökare än vanligt.
Inför Allhelgona sände även P4 Stockholm från Skogskyrkogården under tre timmar. Fokus var berättelsen om vad som händer på begravningsplatsen i samband med Allhelgona. En av intervjuerna handlade om varför Skogskyrkogården är ett världsarv. Efter Allhelgona stänger Visitors Center för säsongen. Kyrkogårdsförvaltningen förbereder även restaureringen av huvudbyggnaden Skogskrematoriet. Den inleds efter årsskiftet och hela byggnaden kommer preliminärt vara stängd i två år.
I Grimeton har det hänt och händer mycket, från ombyggnation av besökscentrum och jubileumsplanering där allt fler aktörer ansluter. Men även goda samarbeten med bland annat grannkommunen Kungsbacka som nu valt att uppmärksamma platsen för långvågssystemets mottagarstation. Hallands scoutdistrikt genomförde ett välbesökt och lyckat JOTA-JOTI - en virtuell jamboree som sker över internet eller via radiosignaler med sikte på att internationalisera arrangemanget. Utöver detta har Grimeton även lanserat radiostationens egen cognac. På Nyheter & Press | Grimeton kan ni läsa mer om allt som är på gång.
Projektet ”Platser som gör skillnad” är nu i slutfasen, vilket innebär att sammanställa och redovisa projektet samt kanske det viktigaste, att inom kort se till att resultatet når ut till alla er som är tänkta att använda det. Till en början kommer allt material att laddas upp på Världsarvet Grimetons teamskanal Världsarv i Sverige som alla världsarvssamordnare har tillgång till, gå gärna in och testa så att ni kommer in samt meddela Jennie Thulin på jennie.thulin@grimeton.org om det är någon annan i er organisation/världsarv som också ska ha tillgång till kanalen. Den 4 november finns åter en möjlighet att ta del av resultatet och vårt nya gemensamma arbetssätt, vill ni eller någon annan vill delta meddela även detta till Jennie. Dessutom; förberedelserna för 2025 års nationella världsarvskonferens har också påbörjats. Skriv in Grimeton 19 – 21 november i almanackorna!
Den 1 – 3november är det återigen dags för Karlskronas unika kulturdagar; Världsarvsdagarna. Under tre dagar har både invånare och besökare möjlighet att utforska världsarvet och stadens livfulla kulturscen med över 80 programpunkter. Här erbjuds allt från utställningar och intressanta föreläsningar till guidade rundturer, konstupplevelser, musik och roliga aktiviteter för barn. Det finns mycket att se fram emot! Läs mer här www.karlskrona.se/världsarvsdagarna.
I samarbete med Blekinge Museum och Marinmuseum fick elever under vecka 42 chansen att bli världsarvsväktare. Varje höst erbjuder museerna, med hjälp av äventyrspedagogik, ett unikt tillfälle för eleverna att som klass ta sig an problem och utforska världsarvet. I år har eleverna arbetat tillsammans för att bli världsarvsväktare. Genom att lösa utmaningar tillsammans lärde de sig om Örlogsstaden Karlskronas historia, framtid och de utmaningar som ett levande världsarv står inför idag, såsom hållbarhet, jämställdhet, vår miljö och Östersjön. Detta praktiska lärande stärker elevernas ansvarskänsla och förståelse för vårt gemensamma kulturarv. Exempel på utmaningar som togs upp är klimatpåverkan och kulturundanförsel.
Den 21:e november planeras en nätverksträff med världsarvsambassadörer med mingel och information om "Bevarande och utvecklingsplanen för världsarvet Örlogsstaden Karlskrona" som är ute på samråd tills den 29:e november. Den 27:e november är det dags för diplomeringen av nya världsarvsguider som gått utbildningen under 2024.
Under hösten 2023har projektet "Certifiering för en hållbar turism i Blekinge" påbörjats, finansierat av Region Blekinge med Blekinge Arkipelag som projektägare. Karlskrona kommun bidrar med 20 % av en projektmedarbetare. Projektet ger en unik möjlighet till fördjupad samverkan mellan regionens två Unesco-utnämningar. Målet är att uppnå en hållbarhetscertifiering enligt Global Sustainable Tourism Council (GSTC) i dialog med samtliga aktörer senast år2030, vilket stärker regionens position för hållbar turism. Certifiering för en hållbar turism i Blekinge - Karlskrona.se