Nyhetsbrev oktober 2024

Publicerat den
3/10/2024

Det händer mycket vid varje världsarv i Sverige. Här uppdateras händelser som kommer att ske eller nyligen har skett.

Kulturminister Parisa Liljestrand och landshövding Allan Widman har invigt den senaste världsarvssatsningen vid Möckelmossen på alvaret. Runt omkring i världsarvet på Södra Öland finns spännande platser som vittnar om odlingslandskapets historia, människoöden, ovanliga naturfenomen och mycket annat. Berättelser som berör och väntar på att bli berättade. Nu finns 20 nya berättelserna som skildrar världsarvets unika värden och olika tidsperioder på 20 platser längs vandrings- och cykellederna genom odlingslandskapet. Berättelserna går att nå via hemsidan och appen Naturkartan.

Vid Hansestaden Visby har världsarvssamordnare deltagit i studiebesök tillsammans med beslutsfattare och lokala organisationer på ett tyskt kryssningsfartyg arrangerat av CMP (Copenhagen Malmö port) som hyr kryssningskajen av Gotland. Syftet med besöket var att se hur man arbetar med  hållbarhetsfrågorna.

Länsstyrelsen i Gotlands län har upphandlat en konsult för att göra en strategisk HIA för ytterstaden närmast ringmuren och världsarvets gränser. HIA:n väntas blir klar i november 2024. (HIA = Heritage Impact Assessments)

Drottningholm firas Världsarvsdagen den 24 oktober, efter att den har vilat sedan 2019. Till 24 oktober bjuds skolklasser in för kostnadsfria visningar med fokus på världsarvsperspektiv. Mer info på www.kungligaslotten.se.

Karlskrona berättar om ett spännande projekt; att tillsammans fira FN-dagen genom att hylla våra världsarv! En fantastisk möjlighet för åk 3-6 att lära mer om världsarvet där ni bor och visa upp det för klasser i andra delar av landet. I en digitalpresentation som är ca 3 minuter lång ska ni berätta om världsarvet i er närhet: Från historia till nutid. Presentationen skapas med fantasi, kreativitet och de presentationsverktyg som passar er bäst. Använd till exempel Powerpoint med text och bilder, stopmotion-film, vanlig film eller varför inte en dockteater med kartongfigurer?
Vi ser gärna att hela klassen är med och sammanställer information och bilder. Berätta vad ni tycker bäst om i ert världsarv och varför ni är unika i världen. Ni väljer själva om inslaget ska vara förinspelat eller live. Vid det digitala eventet på FN-dagen kommer vi att samla alla deltagare och erbjuda skolor att delta via länk. Det blir ett fantastiskt tillfälle för er att dela med er av ert världsarv och lära andra om dess betydelse och historia! Projektet är ett samarbete mellan Blekinge museum och Marinmuseum med stöd av Karlskrona kommun.
För vem: Klasser iåk 3-6
Förberedelser och förarbete:Ca. 3 x 1 h i klassrummet Presentation: Digital träff med deltagande klasserpå FN-dagen
torsdag 24/10 kl. 9.00-10.00.
Arrangörer: Marinmuseum, Blekinge museum och Karlskrona kommun. Anmäl så snart som möjligt för att säkra er plats. Anmälan görs till Catherine Odehammar, Museipedagog på Marinmuseum: catherine.odehammar@smtm.se

Drottningholm har beviljats 300tkr av Länsstyrelsen. Medlen kommer att användas för att förstärka världsarvspedagogiken på plats, bland annat genom skolmaterial för högstadiet med inriktning på Upplysningstiden som både gäller besök till Drottningholmsområdet och material som kan användas i klassrummet. Konceptet kommer att finnas tillgängligt från och med januari 2025. Skolprojektet görs gemensamt med Kungl. Hovstaternas publika verksamhet och Drottningholmsteatern.

Nu är det klart att Besökscentret vid Grimeton Radiostation kommer att byggas om. Läs mer om det här: Världsarvet Grimetons besökscentrum byggs om - står klart till 100-årsjubileets högtidsdag nästa sommar (notified.com)

Gammelstads kyrkstad har fått en ny vikarierande samordnare. Hon heter Maria Junkka Bideke. Varmt välkommen i världsarvsarbetet!

Under hösten kommer temavandringar erbjudas vid ett antal tillfällen i Gammelstads kyrkstad. Vandringen heter ”Gammelstads mörka historia” och är en kuslig vandring om gastar, döden, folktro och hemskheter. Under höstlovet sker även höstlovsaktivitet för barn anordnas med pyssel och barnvänliga spökhistorier.

Kulturutskottets S-grupp samt fyra riksdagspolitiker från ”Gävleborgsbänken” har besökt världsarvet Hälsingegårdar, närmare bestämt världsarvsgårdarna Erik-Anders och Gästgivars. Två mycket bra och givande möten där gårdsägarna deltog.

Gammelstads kyrkstad arbetar även under hösten med att ta fram en ny förvaltningsplan för 2025-2035. En årlig aktivitetsplan ska kopplas till förvaltningsplanen.

Arbetet med bevarande- och utvecklingsplanen för Örlogsstaden Karlskrona är i full gång och förväntas gå till samråd i oktober. Planen dokumenterar staden på olika nivåer, från stad till byggnad, och klassificerar kulturhistoriskt viktiga byggnader och miljöer för att skapa en hållbar utveckling för världsarvsstaden. Planen innebär inga nya krav eller restriktioner utan klargör för både kommunen och fastighetsägare vad som kan ligga till grund för framtida beslut.

Genom inflyttarservice får nyinflyttade och studenter i Karlskrona nu även information om Världsarvet. Både genom en guidad tur samt i olika presentationer. Under guidningen får studenterna möjlighet till att uppleva världsarvet samtidig som de får värdefull kunskap om platsen där de kommer att bo under de kommande åren.

Med två Unescoutnämningar, Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och Biosfärområde Blekinge Arkipelag, satsar Blekinges att bli en av Sveriges mest hållbara destinationer. Syftet med projektet Certifiering för en hållbar turism destination Blekinge är att få verktyg, mandat och mätmetoder. Läs mer här: https://blekingearkipelag.se/certifieringsprocess

Delar av ViS styrelse har besökt Riksantikvarieämbetet för ett samtal med Riksantikvarie Susanne Thedéen samt Marja-Leena Pilvesmaa, avdelningschef för kulturmiljöavdelningen. Kommunikationsfrågor och finansieringproblematiken stod på agendan. Möten med RAÄ´s ledning kommer att fortsätta, närmast i november.

Delar av ViS styrelse besökte Riksantikvarieämbetet. Camilla Lugnet, Marja-Leena Pilvesmaa, Emma Rydnér, Anna-Karin Ferm, Patrik Bylund, Susanne Thedéen och Christina Staberg.